SMF 502 Blackas Marsvin


25 januari

Igår upptäckte Julia blod i buren hos småpojkarna... Vi kollade men såg inga bit/ rivmärken eller andra skador? Förrän Julia fick upp Vincent. Vid en första anblick såg det ut som om hans lille snorre hängde ut men sekunden efter insåg jag att detta är hans ändtarm! Han hade fått ett ändtarmsframfall där tarmen hängde ut ca 1,5- 2 cm. Vilket man får anse är mycket på en liten skinnyunge. Jag var "finklädd" på väg till kalas med min minsta dotter väntandes i bilen, vi skulle bara lämna av Julia i stallet. Givetvis var det söndag med (kryllar inte av öppna vet- kliniker direkt). Jag var verkligen inte upplagd för att avliva ett marsvin heller, vilket man förvisso aldrig är... det är hemskt! Men jag tänkte att detta är ILLA, jag får avliva honom NU! Fy fan fy fan fy fan, på ren svenska. (Ursäkta språket!)

Men så tänkte jag att jag måste ge detta en chans! Julia höll lille Vincent, jag granskade tarmen. Plockade bort skräp, kollade att det inte fanns någon död vävnad. Sköljde rent med koksalt. Tittade att den var hel & inte perforerad. Petade sedan försiktigt tillbaka tarmen, bit för bit med en tops. Vilket inte var det enklaste & jag började nästan ångra mig... Stackars marsvin! När tarmen sedan var tillbaka så var hålet så uttöjt att tarmen höll på att trilla ut igen. Vad göra, vad göra.... hämtade vår 1:a förbandlåda. Tvättade återigen rent runt könet, höll ihop öppningen & satte dit en stripe. Därefter ett plåster för att hjälpa till att "hålla upp" hela apparaten. Satte sedan ner Vincent i en egen låda med en kompis på en tjock mjuk handduk som bottenmaterial. Den lilla skrutten började äta direkt & verkade må bra efter omständigheterna. Julia var kvar i stallet & hade honom under observation. Med blandade känslor åkte vi på kalaset, kanske skulle jag ha avlivat Vincent direkt?

En stund senare ringer Julia, jag tänker det värsta så klart. Hon hade tagit upp marsvinet för en check, tänkte att nej. Nu tog jag nog upp fel marsvin? Tar upp den andra & nej, detta är ju inte Vincent? Tar upp Vincent igen & allt hade dragit ihop sig i baken på honom! HELT JÄKLA FANTASTISKT! Nu är han under fortsatt noga observation & jag är superglad för att jag vågade ge det en chans & att han återhämtade sig så snabbt & fantastiskt! Jag kan knappt förstå det... *överlycklig*

 

Vincent, på bild bara ett par dagar gammal <3

30 jan 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)