SMF 502 Blackas Marsvin


25 september

Igår var vi på utställning i Linköping! Så ROLIGT att få träffa härliga Maria & Marie från Göteborg igen! Inte jätteofta man ses på utställningar då vi bor så pass långt ifrån varandra men det är tur att FB finns så man kan hålla kontakten =)

Madde gjorde comeback efter sin "mamma-ledighet" & passade även på att ta hem en liten skinnybäbis som hon har köpt från oss. Gina kom också till Linköping, roligt! Marina var där med sin familj & ställde en bla Figaro som kammade hem hela 91 p i Ung-Pet. Jessica & Henka med dotter ställde också några marsvin som kommer från oss! Och Ellen var med & ställde Xter i Ras, skinny. Verkligen jätteroligt att se "våra" marsvin uppe på borden <3

Dom egna grisarna gjorde väl ifrån sig, vi hade nästan bara med "färskingar" denna gång vilket var rätt spännande!

För att nämna några:

Ofixas Cantino blev BiR, 89 poäng & cert.

Blackas Up to Date, 2/7, 88 poäng.

Blackas Zalem al Fakir, BiR- R, 89 poäng & cert.

Balder, Bästa Ost 2 plus ett hederspris i PET.

Blackas Samira fick 24 (!) poäng på kroppen i PET & 91 poäng totalt.

-----------------------------------------------------------------------------

SKINNY

Båda domarna såväl i skinny-jr & i ost pratade med oss utställare vid borden om att dom överlag ansåg att skinny borde ha kommit längre i sin utveckling av typ & standard. Dom undrade lite hur vi som föder upp skinny prioriterade. Det var inte en alldeles lätt fråga tror jag för dom fick knappt inga svar haha... men för min egen del sätter jag iallafall en så god typ som möjligt främst. Då tänker jag på kropp, storlek, öron, ögon & helst inte en nos som är flera kilometer lång & kan användas som skidbacke vintertid. Därefter kommer behåringen. Vi avlar inte på rena varulvar, alltså skinnys som har mer hår än bar hud. Dom får man ändå i sina kullar. Och vi avlar verkligen INTE på öron som pekar åt alla håll utom nedåt. Färgen har för oss alltid varit sekundär, det är först nu efter två år som vi har börjat att avla färg lite mer medvetet som ex dew, lilac & choklad. Och det är som sagt PRECIS nu, vi fick ex vår 1:a dew kull med skinny för blott 6- 7 veckor sedan bara. Och lilac, choklad har inte ens kommit än så ni förstår att det är i startgroparna med färgavel för oss.

 

Jag tror inte att prioriteringarna skiljer sig särskilt mycket oavsett om man är frälst inom skinnyavel eller om man är det inom ex self, abbys osv. MEN en viktig sak som jag har funderat ganska mycket på är att om man i sin ex selfkull får ungar som inte är utställningsbara och/ eller inte har något direkt att erbjuda rasaveln är att man kallar & säljer dessa ungar som pet. Alltså härliga kelgrisar kort sagt. Men om man i sin skinnykull får ungar som ser ut som.... elefanten Dumbo, näsor & behåring ala en kloakråtta, ja då säljer somliga dessa ändå som skinny (ras). Jag skulle vilja & har redan börjat, kalla dessa ungar för "skinny-pet". Alltså ungar som absolut inte ser ut som en skinny bör & absolut inte har något gott att tillföra i vidare avel. Det är en del därute som avlar på sina "skinny-pet" & det främjar inte ras-standarden direkt. Påfallande ofta ser man också dessa ungar annonseras ut som avel & utställningsbara. Varför? 85 poäng i RAS anser inte jag har något i vare sig avel eller rasutställning att göra men givetvis kan man ställa sin skinny- pet i PET- klass & att somliga inte ser ut enligt standarden gör dom ju inte mindre gos- vänliga.

 

Något som också är lite tråkigt & måhända lite egoistiskt av mig att tycka är att när många avlar på sina skinny- pet så finns det ju inget för mig att köpa in för att hjälpa mitt avelsarbete framåt. När jag köper en skinny så vill jag ju att den ska se ut som en skinny. Samma sak om man ska köpa en rasren hund, ex en schäfer. Vill jag ha en schäfer så vill jag ju att den ska se ut som en schäfer & inte som en tax... Lite överdrivet men poängen är densamma.

 

Något positivt är att skinnys är väldigt populära, igår i Linköping var det många anmälda & det är ju superkul!! Har sett även på andra utställningar att skinny ökar i antal!! Men så är det ju också en alldeles för härlig ras ;) <3

I Linköping blev Lena Tysks helt fantastiska skinnyhane Mamuts Dino BIS. Den är något att ha som en målbild för sin avel, jisses vilket fint marsvin....!! Galet snygg!

 

 

 

 

 

 

 

27 sep 2016