SMF 502 Blackas Marsvin


Blogg

12/1 2018

14 jan 2018

Tiden bara springer iväg, är inte så aktiv här på bloggen som man skulle önska kanske men i övrigt är hemsidan alltid uppdaterad =) 

Tapas, min projekthäst, fick vandra över regnbågsbron under hösten. Mycket tråkigt.

Marsvinen kommer att flyttas hem från stallet under våren så antalet måste reduceras vilket inte är det lättaste. Jag kommer att minska aveln då det inte finns riktigt samma förutsättningar hemma att hålla ett större antal. Men det är SÅ SVÅRT att sälja av mina vuxna marsvin...!!                    Mina små pälsklingar <3

Detta år hoppas jag komma iväg på lite fler utställningar! Har många fina marsvin att ställa & det ser jag verkligen fram emot =)

Ha en fin dag! 

30 augusti

30 aug 2017

Hästarna är på bete i Vånga sedan ett par veckor, ett jättefint bete med mycket gräs & stora träd som ger skydd. Toppen med att kunna spara lite på våra hagar vid stallet. Planen är att dom ska gå någon vecka till i Vånga & sedan är det dags att ta hem dom =) Jag hoppas kunna ha hästarna på bete även i september, gräs finns. Det hänger på vädret...!

Mina 2 har hållts igång ganska bra i sommar måste jag ändå säga, så det känns roligt inför hösten. Sessan är superfin & rida, man kan inte tro att hon är över 19 år gammal nu! Tapas har skött sig fint, han har musklat sig lite & har fått en bättre inställning till jobb. Han känns väldigt harmonisk & är mycket social <3 Lite sned fortfarande över korset, Linda ska få ta en titt på honom i september! Hoppas hon tycker han är bättre! I annat fall så får jag ta en funderare på hur det blir.

 

Marsvinen frodas, har inte varit på så många utställningar känns det som... men 3 har jag ju varit på för all del. Och så planerar jag 1- 2 under hösten. Har inte haft så många kullar nu i sommar, vilket har varit skönt! Jag planerar att dra ner något på antalet med då det är mycket med både grisar, hästar, hem, familj, arbete, hund & egen träning.... Kort sagt: tiden räcker inte riktigt till! Skit-tråkigt men så är det ibland. Motivationen med aveln får ju onekligen en dipp med  när Fantomen avlivades pga infektion i juni, Whitney toxade & dog & förra veckan togs Frappe bort akut pga tarmframfall. Det känns =/ 

 

 

31 juli

31 jul 2017

Haft en toppenhelg i Brändåsen! 

Blackas Lucky Boy fick cert & 1/4 på lördagens utställning, på söndagen 88 p.

Piggy Diamonds Chandler fick 2 cert, ett BiR, ett BiR-R & blev placerad i BiS-finalen 6:e plats.

Blackas Hiawatha vann hela Ung-Pet med sin nya ägare på lördagen.

Blackas Blomma silverkort, numera GuldPet & kom på 5:e plats i Petfinalen (äg Helena Romander)

Fina Trollvinges Disalv som numera ägs av Helen Berg fick 1 cert på lördagen & är nu bara ett cert fr att bli SCh.

Uppepå alla fina resultat så var det som vanligt många goa skratt, god mat & härlig stämning <3 

Tack för en fantastisk helg!!

 

Piggy Diamonds Chandler BiS 6:a

    
           
Blackas Hiawatha vann hela Ung-Pet med sin nya lilla ägare <3 

 

21 juni

21 jun 2017

Det har funnits lite mindre tid för hemsidan senaste tiden känner jag... Men här kommer en liten uppdatering iallafall! Vi kan ju börja med dom tråkiga nyheterna att vår älskade Fantomen tyvärr avlivades 10:e juni =( Efter en tids sjukdom. Så jag känner en liten dipp med marsvinen mycket pga det faktiskt.... Våran fina stallkatt Smilla blev påkörd i samma veva & dog omedelbart. Skittråkigt. Plus har vår nya häst Tapas varit väldigt upp & ner med feber, patellaupphakning & gud vet allt! Vår ena marsvinshona Whitney toxade efter dräktighet & gick tyvärr bort med. Så man kan konstatera att det inte varit särskilt muntert på "djurfronten" =( Vi håller just nu på att nappa upp Whitneys unge & jag hoppas verkligen den klarar sig! Det är även Fantomens sista unge så ja, det känns väldigt viktigt helt enkelt!

 

Nu har jag iallafall uppdaterat salusidan, det kommer inga kullar nu under sommaren. Vilket känns lite skönt pga allt som är & har varit med djuren <3 Resten av marsvinsligan mår finfint & det känns skönt! Jag ligger lite efter med reggen men hoppas komma ifatt inom kort. Måste beställa fler klistermärken... Vi har inte varit på så många utställningar detta år då dom har fallit samman med mina jobbhelger, tråkigt! Men planerar att åka på dom som anordnas av Svealand iallafall. Vi har många lovande grisar så det ser jag fram emot att göra här framöver.

 

Blackas Pocahontas <3 

 

 

 

 

 

 

4 maj

4 maj 2017

Fullt upp i dag!

Cesar till Marby klockan 11 & till vår stora lycka så har hans framhov vuxit så pass bra så att det gick att få på en ringsko! Så vi fick med oss en helt nyskodd ponny hem & nu så kan han äntligen sättas igång efter ca 10 veckors (oplanerad) vila.

Ifrågasatte en faktura som jag fick på förra besöket, ett åb alltså. Med förhoppning att då kunna sko honom vilket inte gick. Då hade vi tid kl 09 på morgonen. Jag gick in på receptionen kl 08:45. Lastade ur hästen & gick in till hovis. En titt på hoven. Lastade på hästen. Var åter inne på receptionen 08:55. Allt detta på under 10 minuter och då med en urlastning & en pålastning av häst... För enkelhetens skull kan vi säga att vi var med hästen inne på kliniken i 7 minuter (vilket är generöst tilltaget i tid) Min faktura var på nästan 700:-. Det tyckte jag givetvis var ganska orimligt. Det blir en debitering på 100:-/ minut. Alltså 7000:-/ timmen. Vilket är helt galet, vilket jag också framförde idag. Finns inget yrke som jag känner till där man tjänar 7000:- i timmen som jag kan komma på såhär på rak arm, inte ens hos tandläkaren där man annars brukar "gnälla" på en hög timpenning. Så idag bjöd dom på klinikavgiften på 450:- iallafall, vilket kändes rätt okej då besöket ändå landade på 2160:-. Men så är det, jag är fullt medveten om att det är dyrt med sjuka djur <3

 

Städade hos alla marsvin idag, skönt! Älskar när det är rent & fint i burarna (i max en dag innan det blir full med hö igen haha) Satte upp Uppis bäbishanar till Fantomen, det gick finfint! Snälla goa Fantomisen <3 Behandlade 2 bumbletassar, klippte klor på merparten grisar, Julia tog hand om Tippas svullna juver med våtvarmt omslag & försiktig "mjölkning", tydligen så har Tippas unge Pocahontas en favorit- tutte & "glömmer" att tutta även från den andra spenen. Inte bra & inte skönt för Tippan.... Hoppas det ser bättre ut imorgon!

Tog hem Bachs antibiotika för att ge honom sin dagliga dos. Bach har ju haft det lite tungt & rossligt att andas så han behandlas för lunginflammation.

 

Jag & Julia var ute & skrittade på Sessan & Tapas. Han sköter sig ganska skapligt, valpen!

Träckprovsvar kom idag. 

Ja det rullar på & jag håller mig ganska sysselsatt om man säger så ;)

 

3 maj

4 maj 2017

Judy fick sin första kull i måndags, 4 stora ungar & alla var tyvärr döda... Judy var pigg & vid gott mod iallafall, framme & åt & var precis som vanligt. Så det var skönt! Alla ungar låg i ett hus, tvättade & såg jättefina ut. Jag städade undan & gjorde rent i huset & omkring. Och så var det inte mer med det, väldigt besviken såklart att kullen vi väntat så på slutade så olyckligt men samtidigt glad att Judy mådde bra. Honorna är det viktigaste <3 Vi har ju haft lite oflyt med just dew crested- aveln.

Har haft ett extra öga på Judy sedan i förrgår & satt idag i marsvinsrummet & ja, bara njöt av alla mina härliga marsvin. VAD SER JAG DÅ?? En vit liten rackare som spatserar omkring i Judy mfl bur?? Tur jag satt ner för jag blev så jäkla snopen!! Trodde knappt mina ögon, tog nog ca 10 minuter att hämta mig från chocken. Sedan kommer ännu en liten vit & skuttar runt?? Judy har alltså fått 6 ungar i sin första kull, lilla stumpan! Och klarat 2 av dom, en hane & en hona. Som sagt, jag blev verkligen SUPERGLAD!! Tjejerna bor ju i en stor golvbur längst ner & det var fullt av hö, gångar dom grävt & så alla hus såklart. När jag hittade dom fyra döda så trodde jag ju såklart att det var hela kullen, mamma gris kom & mötte upp mig för matning & med henne då fanns inga småttingar. Så därav hade jag ju ingen anledning heller att rota runt i buren efter fler ungar. Dessa två kom verkligen som en glad överraskning!! =)

30 april

1 maj 2017

 

25 april

25 apr 2017

Skittråkigt väder ute... Riktigt aprilväder kan man säga =/

 

Bland marsvinen är det ganska lugnt, Xantippa har fått sin kull idag & nu väntar vi på Judy & Frappe. Båda är extremt stora nu, det är bara en fråga om dagar.

 

Ett par av våra vuxna honor har fått nya fina hem. Lite blandade känslor, tycker alltid det är svårare att släppa i väg dom stora på något vis. Men som sagt, samtliga har fått underbara hem <3

 

Har haft mindre tid för utställningar detta år, arbetar ju varannan helg & det har varit otajmat med utställningarna. Tråkigt men så är det. Ligger även lite efter med mina kullregistreringar vilket aldrig hänt innan. Det stör mig lite faktiskt men nu är dom inskickade iallafall. Funderar på SM i sommar, sista anmälningsdag börjar ju dra ihop sig & det vore jätteroligt att komma iväg. Har ju en superfin junior som verkligen skulle kunna ha en bra chans i SM. På senior-sidan.. mina bästa honor har ju kull just nu. Men har ju en del fina hanar för all del. Ja vi får se =)

 

Sessan brunstar som en jäkla tok, hon är verkligen förskräcklig när hon sätter den sidan till. Så nu får hon gå själv ett tag till det värsta har lagt sig... och munkpeppar är beställd! Tapas har fått en förskjutning i korset, antagligen har han gjort något i hagen. Så jag hade equiterapeuten ute i fredags, knådade själv i helgen & har köpt liniment så hoppas han snart känner sig bättre, kraken... Cesar väntar ju på sin tid hos klinikhovis i Marby i början av maj. Hoppas verkligen att det går att få på framsko då! Han har fått vila i.... 10 veckor är det nog snart. Tråkig inledning på våren & var väl inte riktigt enligt planen.

 

Övriga pållar i stallet är iallafall fit for fight ;)

Mia & Klarken har fått tag på medryttare, jättetrevliga tjejer! Välkomna till Restad!

Kattungarna växer så det knakar, alla har nya hem som väntar dom i slutet av maj.

 

 

 

15 april

17 apr 2017

12 april

14 apr 2017

VÄLKOMMEN till Restad Tapas!

Ny häst i stallet, Tapas född 2012. Ska bli mitt & Julias lilla projekt i sommar då Sessan är/ blir nere för räkning under pollen-säsongen & Cesar har en framhov som är lite ur funktion pga hålvägg.

Ser fram emot att lära känna vår nya familjemedlem <3

Har uppdaterat vår flik med STALLET & HÄSTARNA som finns hos oss! Låg lite efter där kan man säga haha... Typ. Nu

Nu finns alla med iallafall. Tyvärr ligger "ladda upp en bild"- funktionen nere för tillfället så bilder kommer senare.

 

 

5 april

5 apr 2017

Vi har fått tillökning i familjen, dels har vår stallkatt Smilla fått 3 ungar (vilka dock är några veckor nu) Det blev 2 hanar & 1 hona. Samma pappa- katt detta år, Smilla är honom trogen tydligen... ;) Jag tycker ju gott att hon skulle kunna ta en snyggare hankatt men hon faller för "bad-boy- looken" helt klart. Pappa katt är ju en stor vildkatt som har funnits i trakterna så länge som jag har haft häst på Restad dvs minst 8 år. Han är rejäl & har lite ärr samt bara ett öga. Men jäkligt bra gener & förmodligen väldigt street- smart med tanke på hur han lever <3 Kattungarna har blivit toppen alla gånger som Smilla & han har gått på date så jag ska väl inte klaga på hennes val av pojkvän heller haha... ;)

Och sedan har vi gått & skaffat oss en liten familjemedlem här hemma med, en hund! Han har bara bott jär några dagar men charmat sönder oss alla <3 Leo, en liten vit malteser-valp på 14 veckor.

 

1 april

1 apr 2017

Stämman & utställning i Mantorp!

Vi hoppade stämman & kom till utställningen kl 12, skönt att det var ganska nära hemma för omväxlings skull ;)

Vi hade 2 marsvin med oss idag, Blackas Emerson Drive 89 poäng & Blackas Mon Amour silverkort.

Så definitivt nöjda med dagen =)

Superkul att träffa alla härliga människor med såklart, ingen nämnd ingen glömd <3

 

27 mars

1 apr 2017

Idag fick Uppie sina bäbisar! =) (Pappa är KC Jack of Hearts)

5 stycken pigga små rackare, rejäla ungar med fina öron.

Vid en första snabbkoll så är det tre hanar & två honor!

31 december

1 jan 2017

26 december

1 jan 2017

Nu i sista stund (som vanligt!) är vi anmälda till dubbelutställningen i Kallhäll den 7:e januari! Ska bli roligt! Blir ett helt gäng marsvin som får inleda årets första utställning! Följande är anmälda: Blackas Mon Amour (ost jr), Blackas Mon Cherie (skinny jr), Blackas Xantippa & Up to Date (sk sr), Blackas Fantomen (SCh-klass), Blackas Sparkle Big Buddy (dew eng cr jr), Ofixas Cantino (pew eng cr sr) & Judy (dew eng cr sr)

 

Define har varit hos vetrinären pga mjölkstockning. Ja det var en upplevelse kan man säga.

Jag:- Hon har mjölkstockning.

Vet:- Mm nej men (känner på Defines mage) hon har ju inga knölar i dom andra ljuvren..

Jag:- Marsvin har bara 2 (!) tuttar...

Vet:- Oj jaha har dom, det visste inte jag! Ja då är det nog det då.

Jag:- Har ni något ni kan ge för att minska på mjölkproduktionen?

Vet:- Vet inte, jag kommer tillbaka... (går ut)

Vi får vänta en stund & så kommer en sköterska in & ger Define 2 sprutor i nacken. Jag frågar vad det är? Det var smärtstillande/antiinflammatoriskt & något mer smärtstillande. Frågar igen om något som minskar mjölkproduktionen? Hon vet inte men säger att vet kommer in strax. En stund senare kommer sköterskan in igen & säger att det är klart & vi kan gå hem. Ska betala & blir upplyst om att det finns ett recept att hämta ut på Apoteket. Okej, vad fick jag? Det vet hon inte... Jag igen: Men vad fick jag till marsvinet? Metacam eller? Det visste hon inte som sagt... Nu börjar jag bli lite irriterad. Ska dra kortet & får ingen summa berättad för mig utan får själv titta på displayen vad som står. Jag: Kostar det 600:-? Sköterskan: Ja. Okej jag drar kortet. I nästa andetag säger hon att det vore bra om jag tidigt nästa dag ringer och säger hur marsvinet verkar må. Situationen var så absurd att jag faktiskt började skratta & svarar att nej, det tror jag inte att jag kommer att göra ärligt talat...

 

Sedan på Apoteket visar det sig att vet har ordinerat en rejäl dos till marsvinet. Apotekaren säger till mig: Vill du att jag ska ringa & dubbelkolla doseringen? Jag säger ja tack, gör gärna det. (Vet kan få en chans att rätta till sitt misstag, tänker jag som själv är mycket väl medveten om vad den korrekta doseringen är) Nej men vet vidhåller att det är den rätta doseringen, mitt marsvin ska alltså ha 1,4 milligram Metacam 1- 2 ggr/dagligen. Jisses alltså.... Efter samtalet berömde jag iallafall Apotekaren & sa att hon ska ha cred för att vara uppmärksam & att dosen inte alls stämmer men jag vet själv hur jag ska ge marsvinet. Men nästa gång kanske det är någon som inte vet & då kan det gå riktigt illa. Den rätta dosen är 0,4 milligram... INTE 1,4 =( Jäkla amatörer till vetrinärer alltså.... Snorungar! Tacka vet jag mina gubbar jag går till i normala fall men båda hade semester över jul & nyår så hade inget val än att gå någon annanstans & då en annan marsvinsuppfödare varit nöjd med denna lilla klinik så tänkte jag: Varför inte prova? Men nej tack, fortsättningsvis!

 

← Äldre inlägg