SMF 502 Blackas Marsvin


Mer om foder längst ner på sidan!

   

- VI SÄLJER NÄRPRODUCERAT FODER & STRÖ AV HÖG KVALITE TILL SMÅDJUR -

 

 

 

         HÖ                                         HALM                                  SPÅN   

                              

1 kg:s påse 20:-                             1 kg:s påse 20:-                      2,5 kg:s påse 25:-.

5 kg:s säck 50:-                             5 kg:s påse 50:-

 

  KANINPELLETS                          MARSVINSPELLETS                    KROSSAD KORN

                                             

      1 kg 20:-                                     1 kg 20:-                              1 kg 20:-

 

   ÄRTPLÄTTAR                                   VETEKLI                             MIX-MAT

                         

      0,5 kg 30:-                                   0,5 kg 20:-                           1 kg 25:-

 

 

ÄRTPLÄTTAR STRUT                                     25:-

MOROTSFLINGOR STRUT                                25:-

MYSRULLE klädd invändigt m fleece                  60:-

HÄNGMATTA                                               50:-

MATSKÅL                                                    30:-

"CAVIES OMBOARD" Bildekal ca 15*15 cm         20:-

 

 

 

 - KLIGRÖT -

Blanda kli med vatten, solhavre/ annan havredryck, osötad nyponsoppa och blåbärssoppa.
Vilken konsistens marsvinen tycker bäst om på gröten är olika.

Vissa marsvin vill bara ha det lätt blött och andra geggigt. Man får själv prova sig fram.

Det går utmärkt att servera kligröten bara som den är, utan något annat än vätska och kliet i, det brukar slinka ner i magarna på ett par minuter och är hemskt uppskattat som det är. Men vill man ha något mer i så är det inga som helst problem. Man kan blanda i havregryn, morot, äpple mm.

Passar fint till både marsvin & kanin, nyttigt & gott.

 

 

För kaniner & marsvin är hö basföda i dess kost, ca 80 % av fodret ska bestå av det. Det är viktigt att det alltid finns tillgång till rent & fräscht hö i buren då de är skapta att "små-äta" fibrer dygnet runt. Ger man endast hö någon gång om dagen kan det leda till tarmstörningar & många andra problem som kan kosta ditt husdjur lidande. Stråfoder är också väldigt viktigt för tänderna, när de tuggar så slits tänderna på ett naturligt sätt & bettfel förhindras. Får ditt djur ändå problem med tänder trots fri tillgång på hö som den äter beror det troligtvis på genetiska defekter. 

Det är även viktigt att lägga in nya hötussar ett par ggr om dagen då nedtrampat hö snabbt blir kissat & bajsat på & då av naturliga skäl inte längre ätbart. Så även om det ser ut som om det är mycket hö kvar i buren betyder det inte att det är ätbart för marsvinen/ kaninen.

I normala fall väljer alltid marsvin hö framför kraftfoder. Skulle det vara tvärtom råder jag till att verkligen ta en titt på kvaliteen av höt. Det är med största sannolikhet något där som brister, det kan vara dammigt, mögelsporer, annat som är svårt för ögat att se. Byt då hö till annat hö snarast! Om du fortfarande har problem med att djuret väljer kraft före hö så kan det bero på att den är van att äta mycket/ enbart kraftfoder under sin uppväxttid eller i tidigare hem. Om du är säker på ditt hös kvaliteet är god så ta sonika bort kraftfodret helt under en tid för att vänja in på hö igen.

KRAFTFODER

Oftast klarar sig vuxna kaniner & marsvin fint på vatten & ett bra hö (för marsvin gäller oxå en daglig giva av c-vitaminrik grönsak/ grönsaker).

Vill man ändå ge något mer så ska man hålla sig borta från "lyx-blandningar & gnagarblandningar" från livsmedelsbutiker, djuraffärer osv då de innehåller mycket socker, färgämnen & tillsatser. Läs och/ eller be om innehållsförteckning så du vet vad du fodrar med! Vanlig pellets/ kornkross är det bästa, den kan se tråkig ut men är snäll mot magen som inte vill ha en fet & söt kost. Kraftfodret ska vara ett komplement till hö, men bör inte vara alltför energirik. Rekommenderad mängd är: 1-2 msk per kilo kroppsvikt per dygn. Det varierar något utifrån storlek, hull & motion. Storvuxna raser ex belgisk jättekanin kräver större giva. Andra aspekter spelar också in, ex undernäring/ magra djur, digivande, växande mm.

För att smådjur ska växa och utvecklas som de ska, vara friska och välmående och hålla sin vikt på rätt nivå krävs rätt foder. Djuren har olika kroppsbyggnad och väger således olika mycket. Det är bra att hålla koll på vikten så att den inte börjar sjunka, det kan vara ett tecken på sjukdom. Beroende på hur mycket ditt djur rör på sig, krävs också energirikare foder. Stillasittande däremot bör äta sådant med låg energi- och fetthalt.

TILLÄGG SKINNY: ett skinnymarsvin behöver i regel fri tillgång på kraftfoder. Både under uppväxten & senare i livet. Alla våra skinny (och övriga raser med) fodras/ är uppväxta på en egen blandning som består av: kornkross, marsvinspellets, havre, torkad morot.

Jag tycker att det är lite bekymmersamt då jag påfallande ofta ser bilder ex ute på nätet men även irl på utställningar på skinnymarsvin som är i klart underhull. Ja rent av magra faktiskt. Under något fett alls på kroppen blir det väldigt bekymmersamt för dom att hålla värmen. En skinny är av naturen ofta ganska aktiv dessutom så det går även åt energi till rörelse. Dom kräver helt enkelt mer foder än sina pälsade kusiner. Vid frågor om foder så går det jättebra att kontakta mig!

Det absolut viktigaste att tänka på när det gäller foder:

  • Massor av hö, varje dag!

  • Friskt vatten, varje dag!

  • Marsvin behöver C-vitaminrika grönsaker, varje dag!

  • Bra basgrönsaker för marsvin är: Vitkål, blomkål, morot, broccoli, kålrot och paprika. 

  • Pellets/ kraftfoder anpassas utifrån ålder, ras & behov.

  • Introducera nytt foder långsamt! Annars kan djuret bli sjuk.

 

 

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)